H. Clemenskerk

► Kaartje
► Kijk in de kerk

HistorieH.Clemens Nuenen_c

Tot 1792 stond er in de Kerkakkers – thans Langakker/Tomakker – een kerkgebouw dat tot de vrede van Münster in 1648 de katholieke kerk van Nuenen was geweest. In 1886 werd deze volledig vervallen kerk afgebroken. In deze voor de katholieken nogal onrustige tijd gingen de parochianen van Nuenen naar de kerk in een zogenaamde ‘schuurkerk’, die stond op de plaats waar nu ook de kerk staat.
De huidige H. Clemenskerk werd in 1872 gebouwd door architect C. Weber uit Roermond en werd op 23 november 1872 ingewijd.
Van de drie klokken die in de toren hangen, dateert de oudste, de grote Mariaklok, uit 1490; deze weegt 1420 kg en komt nog uit de oude kerk van de Kerkakkers.
De kerk is gebouwd in neo-gothische stijl en heeft het gebruikelijke grondvlak van een kruis. De achtkantige toren is ongeveer 60 meter hoog. Binnenin waren de wanden oorspronkelijk met bloemmotieven en voorstellingen van heiligen beschilderd, terwijl het overgrote deel een gele ondergrond had met rode biezen als voegen.
Het grote Smits-orgel is uit 1882, terwijl het kleine orgel voorin de kerk in 1991 geplaatst werd voor de begeleiding van de koren die voorin de kerk zingen. In 1942 werd de gehele kerk overgeschilderd: de kleuren verdwenen en het geheel kreeg een veel lichtere kleur. Bij het 100-jarig bestaan in 1972 werd de gehele kerk opgeknapt. Er kwam een nieuwe vloer en de banken werden vervangen door stoelen.
In 1998 kreeg de buitenkant en met name de toren een grote “herstelbeurt” die noodzakelijk was om ervoor te zorgen dat de kerk nog lang haar trouwe dienst kon doen.

In 2003 is de restauratie van de binnenzijde van de Clemenskerk ter hand genomen.