Actueel

Foto’s en films Welkom Picknick 2018-10-27

Foto’s Petra van Laarhoven
Foto’s Anneriet Driessen

Welkom aan Nieuwe Nuenenaren
Zaterdag 28 oktober hielden we voor de tweede keer een Welkom Picknick voor Nieuwe Nuenenaren.
Georganiseerd samen met de PGN, de LEV-groep en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nuenen. De Wethouder Ralf Stultiëns sprak een welkomstwoord in het Arabisch en ook gastheer Hans Vossenaar heette iedereen hartelijk welkom. Frans Lammerts zorgde, met de liederen “Brabant” van Guus Meeuwes en “Starry, starry night ” over Vincent van Gogh, direct voor een warme sfeer die de gehele middag voelbaar bleef.

Kennismaken en verbinden met elkaar was een van de doelen van de bijeenkomst. Dat gebeurde in de keuken waar allerlei hapjes samen werden bereid en in vele talen met elkaar gesproken werd. Vooral de “barak” hapjes (meer dan 200!) van mevrouw Aldabbas en de gazpacho van Sylvia Blaauw vulde vele monden. Verbinden was ook het thema van de kleine schilderijen die gemaakt werden onder leiding van Yolanda de Muijck. Kinderen en volwassenen maakten kleurrijke kabels en puzzelstukjes op de doeken. Ook de oud Hollandsche spelletjes zoals sjoelen, ballen gooien, de puddebak en het trekbiljart zorgden voor een gezellige bijeenkomst.
In de huiskamer ruimte van de parochie vond de discussie plaats. Syriërs, Irakezen, Ethiopiërs en Nederlanders stelden zich eerst voor. Onder leiding van vrijwilligers, taalcoaches en discussieleider Martin van de Bunt van de LEV-groep werden daarna foto’s getoond. Onderwerpen die allemaal verband hielden met artikel 1 van onze grondwet. “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. Steeds werd bij de foto gevraagd om een keuze te maken “Ja dit mag”, “nee dit mag niet” en “misschien”. Veel discussie ontstond bij de foto van een huwelijk van twee mensen van hetzelfde geslacht.

 
Ook voor de vele kinderen was er gezorgd. Naast meedoen met hun ouders konden ze met elkaar tekenen en in de tuin was een springkussen in winterstijl wat voor veel vertier zorgden. Na afloop kregen ze bovendien een ballon en snoepzak. De Welkom Picknick werd net als vorig jaar muzikaal verrast door een Nieuwe Nuenenaar die spontaan zijn zelf geschreven Engels lied zong.  Frans Lammerts zorgde met “het leven is goed in het Brabantse land” voor een passend slotakkoord. Vele Nieuwe Nuenenaren toonden hun waardering voor de bijeenkomst. Ze vonden het fantastisch dat dit voor hen was georganiseerd!


© 2022 Parochie Heilig Kruis