“Hoe gastvrij zijn wij voor onze vreemdelingen”

In de weekend van 26-27 okt. heeft er in het kader van het jaarthema van de Nuenense kerken  “Van nu naar morgen” een themaviering plaats gevonden in onze 3 parochiekerken met als titel “hoe gastvrij zijn wij voor onze vreemdelingen”. Er was voor elke viering een ‘vreemdeling’ uitgenodigd om te vertellen over hun ervaringen met hoe welkom ben je in je nieuwe……. Land, dorp, straat, vereniging, parochie.

Hieronder een verhaal wat uitgesproken is tijdens een van de vieringen.

15 maanden geleden zijn wij vanuit Eindhoven naar Nederwetten verhuisd. Wij zijn van Duitse en Franse afkomst en leven inmiddels 20 jaar in Nederland.
Al ligt Nederwetten op maar 7 minuten afstand van onze vorige woonplaats in Eindhoven, het is nochtans een andere wereld: van stad naar dorp, dat wij alleen van onze fietstochten kenden. Dus in zekere zin zijn wij als vreemdelingen in het dorp aangekomen!
Onze eerste ervaring met de Wettense gastvrijheid hebben wij aan de vorige eigenaren van ons huis te danken: zij hebben ons bij hun afscheidsfeest in het dorpshuis uitgenodigd. Dankzij hun konden we vele handen schudden en glimlachen uitwisselen met buren en dorpsbewoners. Het was een prachtige en zeer gastvrije ervaring!
Wij hebben niet alleen de sleutel van ons huis gekregen, maar ook een lijst van namen met mensen die ons kunnen helpen met de onderhoud van de tuin en met het beschermen van de natuur, zoals de salamanders in onze vijvers. Uiteraard wordt er na het harde werk in de tuin even gezellig bijgepraat en een kopje koffie gedronken…
Daarnaast hebben onze vrienden en collega’s ons in een vriendelijk gebaar aan hun Wettense vrienden geïntroduceerd: tijdens borrels en etentjes zijn goede kennissen ontstaan.
Met de tijd zijn ook andere banden aangehaald en gegroeid, met oog voor elkaar en met gastvrijheid hoog in het vaandel. Dit gebeurd uiteraard in verschillende kringen, zoals de Nuenense vogelcursus en de leesclub. Bovendien beleven we ook in de brasserie naast de kerk mooie tekenen van gastvrijheid. Het altijd warme ontvangst en de vriendelijke woorden (ook in het Duits!) getuigene hiervan.
Het eerste contact met de parochie was door middel van het kruiswoordblad in onze brievenbus: wij waren onder de indruk van de goede organisatie en de vele activiteiten van de Nuenense parochie. Vooral de aandacht besteedt aan het helpen van onze naasten sprong uit het oog.
Wij waarderen in het bijzonder de zondagviering in de mooie Sint-Lambertus kerk met de prachtige akoestiek. De kerk is op maar korte afstand lopen van ons huis en we voelen ons er altijd welkom. Zo ook elke eerste zondag van de maand bij de koffie achteraf waar we parochianen beter leren kennen. Met of zonder priester is de viering altijd goed voorbereid met tal van mooie liedjes en orgelspel die ons uitnodigen voor spirituele reflectie en actieve deelneming.
Gastvrijheid is ook te vinden in het mooie klokgeluid die ons oproept tot een kort en dankbaar gebed!

Dankzij al deze belevingen voelen wij ons nu thuis in ons dorp, onze buurt en onze parochie!

Bedankt.
Véronique en Christoph