Foto’s 2019-09-01 Hooidonk verbindt!

Foto’s Petra van Laarhoven
Foto’s Anneriet Driessen

Afgelopen zondag was het er onder een bewolkte hemel  een speciale viering in het Heilig Kruispark, achter de eeuwenoude watermolen van Hooidonk.
Op de eerste zondag van september vieren we hier de herinnering aan het wonder van Hooidonk dat hier op 4 september 1244, nu 775 jaar geleden, plaatsvond met een stukje van het Heilig Kruis. Onder het luiden van het oude brandweerklokje van Nederwetten en met tromgeroffel werd de relikwiehouder, begeleid door het Sint Annagilde, het processiepark binnen gedragen.
De viering begon met het bekende lied van Claudia de Breij: ‘Mag ik dan bij jou?’ Een lied dat de verbinding van mensen centraal stelt, zoals de horizontale balk van het kruis symbool staat voor de onderlinge band van mensen. Onderlinge verbondenheid die treffend wordt verwoord in het lied: Want als ik bij jou mag, mag jij altijd bij mij. In plaats van de gebruikelijke voorbeden werden alle 250 aanwezigen uitgenodigd om een kaarsje te branden in de kapel. Dit had even tijd nodig, wat tevens de gelegenheid bood om in gedachten stil te staan bij het thema van de viering: “Verbonden met elkaar”.
De viering werd muzikaal ondersteund door het parochiekoor uit Gerwen, aangevuld met enkele leden van het vroegere parochiekoor uit Nederwetten.
Aan het einde van de viering was er de traditionele vendelgroet en namen we afscheid van de misdienaars, de laatsten in onze Heilig Kruisparochie.
Bij de koffie na afloop was er waardering van de inhoud van de viering en werd er op deze bijzondere plaats nog even op een ontspannen wijze met elkaar gebuurt hetgeen de onderlinge verbondenheid alleen maar ten goede komt.

Theo van den Tillaart