Muzikale herdenking Klaas van der Ende 2019-05-19

Op een warme zondag met onweersdreiging weet je nooit hoeveel belangstelling een orgelconcert trekt. Maar voor het herdenkingsconcert voor Klaas van der Ende waren zo’n 125 bezoekers naar de H. Clemenskerk gekomen. Het werd een indrukwekkende postume hulde voor een verdienstelijke organist.

Orgelcommissielid Peter van Overbruggen heette de talrijke muziekliefhebbers, naaste familie en vele vrienden van Klaas van der Ende welkom bij het eerste orgelconcert na zijn  overlijden, in november 2018. Het was ruim een half jaar geleden dat het afscheid van Klaas plaatsvond in twee kerken, de H. Clemenskerk én de Regenboog, waarbij op drie orgels werd gespeeld. Klaas was immers de initiator en stimulator van de orgelconcerten op het grote Smits-Vermeulenorgel, waarop hij vrijwel wekelijks speelde. Hij was het ook die dit orgel van de H. Clemenskerk jarenlang met zorg omringde. Inmiddels al weer zes jaar vinden op dit orgel per jaar twee concerten plaats: één in het voorjaar en één in het najaar. Klaas was bij de organisatie daarvan een onmisbare schakel: hij regelde de stemming van het orgel, zorgde voor de PR en programma’s.

Voor dit herdenkingsconcert had Gerard Habraken samen met de Belgische fluitist Hans-Georg Reinertz een speciaal programma samengesteld. Zo begon het concert met een prachtige droevige ‘tranendans’ van de 16e -eeuwse Amsterdamse componist Sweelinck, gevolgd door een Zweedse klaagzang van adembenemende schoonheid. In alle stukken was te horen dat we hier met twee absolute topmusici te maken hadden. In een voorgesprek werd duidelijk dat organist en fluitist elkaar in muzikaal verband al vanaf 1982 kenden. Met grote precisie en vakmanschap brachten ze dan ook hun ruime ervaring klinkend tot leven in een prachtig programma.

Het slotstuk, de Suite gothique van de Franse componist Léon Boëllmann, was gekozen omdat het een lievelingswerk van Klaas was. Het werk zat altijd in zijn boekentas. Dit schitterende uitbundige werk vormde een waardige finale van dit concert voor Klaas!

Het volgende orgelconcert in de H. Clemenskerk zal worden gegeven op zondag 27 oktober 2019 door de Tilburgse organist Rob Nederlof. Hij studeerde o.a. bij Maurice Pirenne, over welke musicus in november een biografie verschijnt.