Vrede

Als ik de kerk uitga zit In mijn hoofd nog steeds die mooie boodschap van de voorganger over vrede.
Eenmaal buiten, dan kom ik weer in de wereld terecht waar mijn hoofd ook vol van is. Zoals die oorlog in Oekraïne waar elke dag zoveel leed gebracht wordt en waar vrede voor zoveel mensen toch wel iets anders betekent.
Wat moet ik nu aan met deze twee werelden van vrede en oorlog?

cover kruiswoord nummer 54 zomer 2022

Dáár kan ik toch niets aan doen of wel soms?
Volgens het mooie verhaal, wat ik zojuist gehoord heb, zou dat toch moeten, maar HOE dan? Hierbuiten kom ik in gesprek met iemand die net zo’n moeite hiermee mee heeft. “Dat kan toch niet” zegt hij, “wij hier deelnemen aan een mooie liefdevolle Mariaviering met veel vrede, en dáár? Alleen maar ellende elke dag weer”.
Wij praten nog wat verder over vrede en zien dan dat ‘VREDE’ in welke taal dan ook, toch bij ons zelf moet beginnen, er is geen andere keus voor ons.
Laten we die dingen aanpakken waar ‘onze vrede’ wel invloed op heeft, al zijn het dan schijnbaar kleine zaken. Alleen maar zeggen dat wij toch niets aan die oorlog kunnen doen dat helpt zeker niet.
Laten we dat maar doen dan zal het, binnen in ons, een ‘goede vredige week’ gaan worden.

een parochiaan