De Max Weiss kruisweg

De kruiswegstaties

01IMG_2807+c

Sinds enkele jaren hangt de Kruisweg uit de Andriekerk in de St. Antonius- Abt kerk in Acht.
Reden om daar eens op bezoek te gaan.
Deze kruisweg werd in opdracht van de zusters uit Nuenen gemaakt door de bekende glazenier Max Weiss uit Roermond, om bij hen in de kapel te komen hangen.
Een waar kunstwerk gemaakt in opalinewerk.
Omdat Pastoor Jan van Oosterhout de biechtvader van de zusters was en de Andrieskerk nog geen (passende) kruisweg had kreeg hij dit mooie kunstwerk toen zij in 1975 uit Nuenen vertrokken  Toen de Andrieskerk aan de eredienst werd onttrokken en eind 2003 definitief werd  gesloten, was de vraag:
Wat gaan we doen met de kunstwerken uit de Andrieskerk en zeker met de waardevolle kruisweg.IMG_2825_c
Maar laten we eerst eens even stilstaan bij de kunstenaar Max Weiss zelf. Wie was hij en waardoor was hij zo bekend.  Wij komen zijn werken zelfs buiten Nederland tegen zoals in: Portugal, Noorwegen Curaçao. In Nederland treft men zijn werken op vele plaatsen aan zoals in de kerken van: Waspik, Roermond, Thorn, Gemert, Handel en in diverse kerken in Eindhoven. Maar ook voor  enkele Philips gebouwen, zoals het oude hoofdkantoor aan de Emmasingel maakte hij glas in lood. Max Weiss heeft slechts twee keer een Kruisweg gemaakt die nu beiden in Eindhoven hangen, waarvan een in Acht.
Max Weiss kreeg zijn opleiding tot glazenier in Duitsland en kwam in 1929 in kontakt met de bekende Nederlandse glazenier Joep Nicolas. Hij verhuisde vrij snel naar Nederland en ontwikkelde zich tot de beste medewerker van hem en hij nam het bedrijf over in 1940. Behalve de techniek van het brand-schilderen bekwaamde hij zich ook in het opalinewerk, zoals hij dat gebruikte voor de kruisweg.
IMG_2813_cToen de Andrieskerk gesloten werd is er nog met het idee gespeeld om dit kunstwerk een plaats te geven in de Clemenskerk in Gerwen. Helaas kon dat niet doorgaan omdat het bestuur juist besloten had een Kruisweg aan te schaffen.
Daarom werden de staties van de Kruisweg enkele jaren opgeborgen met het idee om er later enkele of meerde te gebruiken in een multifunctionele ruimte die in het parochiecentrum zou komen. Omdat deze ruimte er niet kwam en zich de mogelijkheid voordeed om de kruisweg een plaats te geven in de St. Antonius Abtkerk te Acht werd deze uitgeleend aan die kerk.
Tegen alle parochianen uit de vroegere Andriesparochie zou ik willen zeggen: Ga eens op een zondagmorgen naar de dienst van 09.30 uur in de  St. Antonius-Abtkerk en bewonder nog eens de mooie kruiswegstatie van Max Weiss .  De kruisweg heeft daar een  mooie plaats gekregen, een plaats die dit kunstwerk ook toekomt.
Jan Cunnen
▲ naar boven

De kruiswegstaties

IMG_2809_c

I  Jezus wordt ter dood veroordeeld.

IMG_2810_c

II Jezus neemt het kruis op Zijn schouders.

IMG_2811_c

III Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.

IMG_2812_c

IV Jezus ontmoet Zijn Heilige Moeder.

IMG_2813_c

V Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis te dragen.

IMG_2814_c

VI Veronica droogt het aangezicht van Jezus af.

IMG_2816_c

VII Jezus valt voor de tweede maal.

IMG_2817_c

VIII Jezus troost de wenende vrouwen.

IMG_2818_c

IX Jezus valt voor de derde maal.

IMG_2819_c

X Jezus wordt van Zijn klederen beroofd.

IMG_2820_c

XI Jezus wordt aan het kruis genageld.

IMG_2821_c

XII Jezus sterft aan het kruis.

IMG_2822_c

XIII Jezus wordt van het kruis afgenomen.

IMG_2823_c

XIV Jezus wordt in het graf gelegd.

▲ naar boven